De omzetratio van debiteuren is een boekhoudkundige maatstaf die gebruikt wordt om de effectiviteit van…

Betalingsregeling treffen: wat is het en is het verplicht?
Soms geeft een klant aan dat hij een factuur niet in één keer kan betalen. De klant vraagt dan vaak om een betalingsregeling, waarbij hij de factuur in delen betaalt. In deze blog vertellen we meer over het wel of niet treffen van zo’n regeling.
Wat is een betalingsregeling?
Een klant moet zijn factuur betalen binnen de betalingstermijn. Soms geeft een klant aan dat hij een factuur niet in één keer kan betalen en vraagt hij om een betalingsregeling. Bij een betalingsregeling spreken de partijen af dat de debiteur een factuur in delen betaalt. Bijvoorbeeld €200 per maand voor een periode van tien maanden, in plaats van €2.000 in één keer.
Is een bedrijf verplicht om een betalingsregeling te treffen als een klant daarom vraagt?
Een bedrijf is niet verplicht om een betalingsregeling te treffen wanneer een klant hierom vraagt. We raden het aan om per klant te beoordelen of een betalingsregeling een slimme keuze is.
Wel of geen betalingsregeling treffen?
In sommige gevallen is het verstandig om een betalingsregeling te treffen. Bijvoorbeeld wanneer u denkt dat de debiteur de factuur anders helemaal niet betaalt. De kans dat de debiteur wel een deelbetaling doet is dan groter. Daarbij zal de klant het waarderen dat u hem de ruimte geeft voor de betaling.
In andere gevallen is een regeling niet verstandig. Met de regeling geeft u uw klant een uitstel van betaling. In deze tijd kan een klant in de schuldsanering terecht komen, failliet worden verklaard of andere schuldeisers -die geen regeling accepteren- voorrang geven. Dan kan het dat u als schuldeiser achter het net vist en uw geld niet ontvangt.
Bij de keuze voor het verlenen van een betalingsregeling kunt u rekening houden met de volgende zaken: hoe lang is de debiteur al uw klant? Hoe is jullie relatie en heeft de debiteur in het verleden alle facturen op tijd betaald? Weet u hoe het met de organisatie van de debiteur gaat? Hoe groot is het risico dat ik loop? Hoe groot is de kans dat de debiteur zich aan de regeling houdt? Op basis van dit soort vragen kunt u bepalen of het verstandig is om wel of geen betalingsregeling te treffen.
Bij Credit Care adviseren wij altijd om een regeling te treffen met zo min mogelijk termijnen. Hierdoor is de doorlooptijd zo kort mogelijk. Daarbij adviseren wij dat de eerste termijn zo snel mogelijk betaald dient te worden. Zo beschikt u zo snel mogelijk weer over uw geld.
Komt uw debiteur de afgesproken regeling niet na?
Twijfelt u of u een betalingsregeling wil treffen met een debiteur? Of komt uw debiteur de afgesproken betalingsregeling niet na? We helpen u graag. Neem gerust contact met ons op.