Skip to content
085 - 1303 230 info@credit-care.com

Wat zijn debiteuren en crediteuren?

Debiteuren en crediteuren zijn veelgebruikte begrippen in het bedrijfsleven. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wat zijn debiteuren en crediteuren? In deze blog leggen we de begrippen uit en vertellen we wat het verschil is tussen een debiteur en een crediteur.

Wat is een debiteur? 

Een debiteur is een partij die nog moet betalen voor geleverde producten en/of diensten. De partij heeft een schuld heeft bij een andere partij. Wanneer een partij een product of dienst afneemt en hierbij niet direct betaalt, wordt deze een debiteur. 

Wanneer u nog geld van een klant moet ontvangen, is die klant een debiteur. Een debiteur wordt ook wel een schuldenaar genoemd.

Wat is een crediteur?

Een crediteur is een partij die nog geld moet ontvangen voor geleverde producten en/of diensten. Deze heeft een vordering op een debiteur

Een crediteur is een partij aan wie u nog moet betalen. Het is een ander woord voor schuldeiser

Voorbeeld debiteur en crediteur

Een voorbeeld: uw klant heeft een training gevolgd, maar de factuur hiervoor nog niet betaald. Uw klant is dan een debiteur en u bent crediteur. Uw klant moet geld aan u betalen en u moet geld van de klant ontvangen. 

Zodra de factuur is betaald, is de klant geen debiteur meer, en u geen crediteur.  

Verschil debiteuren en crediteuren

Wat is het verschil tussen debiteuren en crediteuren op uw balans?

  • Uw debiteuren zijn uw afnemers, zij moeten nog geld aan u betalen.
  • Uw crediteuren zijn uw leveranciers, u moet nog geld aan hen betalen.

Moet u zelf nog een factuur betalen? Dan bent u een debiteur. Moet u zelf nog een betaling ontvangen? Dan bent u een crediteur.

Er kan geen debiteur zijn zonder crediteur, en geen crediteur zonder debiteur.

Debiteurenbeheer

Wilt u dat uw debiteuren eerder hun facturen betalen? Dan is adequaat debiteurenbeheer erg belangrijk. Wij zijn ervaren debiteurenbeheerders en kunnen uw debiteurenbeheer volledig uit handen nemen. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op
Back To Top