Skip to content
085 - 1303 230 info@credit-care.com

Wat is debiteurenrisico en hoe beperkt u dat?

Als ondernemer heeft u te maken met verschillende soorten risico’s. Van het risico op arbeidsongeschiktheid tot en met het aanrichten van schade bij derden. Eén van de risico’s als ondernemer is het debiteurenrisico. In deze blog leggen we uit wat debiteurenrisico is, maar ook hoe u het debiteurenrisico zo veel mogelijk verkleint.

Wat is debiteurenrisico?

Wanneer u op factuurbasis werkt en uw klanten niet een directe betaalverplichting hebben bij afname van het product of dienst, geeft u ze als het ware een krediet. U kunt dit zien als een soort van lening. Door een klant de mogelijkheid te bieden om achteraf te betalen, loopt u het risico dat de debiteur niet (op tijd) betaalt en dus niet aan zijn verplichtingen voldoet. Dit is het financiële risico dat u loopt met uw debiteuren: het debiteurenrisico.

Uw debiteurenrisico verkleinen

Hoe meer klanten u aanneemt, hoe groter de kans dat facturen onbetaald blijven.

Maar wanneer een nieuwe klant zich aandient, slaat u die niet snel af. Nieuwe klanten zorgen namelijk voor meer omzet. Dit is een spagaat waar u als ondernemer zich (vaak) in kan bevinden. Want u wilt het risico op niet betaalde facturen zo veel mogelijk verkleinen, maar ook geen omzet mislopen.

Als ondernemer zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen om het debiteurenrisico te verkleinen.

1.  Weet met wie u zaken doet

Het is belangrijk om goed in kaart te brengen met wie u zaken doet. U kunt preventieve maatregelen treffen zoals het uitvoeren van een kredietwaardigheidscheck van de potentiële klant. 

Wanneer u weet met wie u zaken doet en wat de onderneming haar betaalhistorie is, kunt u een betere inschatting maken welk risico u loopt bij het verstrekken van een leverancierskrediet. 

2. Risico’s spreiden

U kunt uw klanten segmenteren op basis van financiële kenmerken, zoals de grootte van de orders of de kenmerken van hun betaalgedrag. Hierdoor creëert u inzicht in uw klantenbestand en de risico’s die daaraan verbonden zijn.
Wanneer u uw afnemers in kaart heeft gebracht, kunt u met de analyse aan de slag gaan. Dit kunt u doen door u te focussen op verschillende soorten klanten, waardoor u het risico spreidt. 

Daarnaast kunt u uw risico spreiden door het aannemen van meer klanten. Wanneer u bij 100 klanten €1.000,- leverancierskrediet verstrekt loopt u minder risico dan wanneer u bij 1 klant €100.000,- leverancierskrediet verstrekt.

Het risico is namelijk over meer klanten verspreid.

3. Creëer een strak debiteurenbeheer

Zorg ervoor dat u de opvolging van uw debiteuren strak heeft georganiseerd wanneer de betalingstermijn verstrijkt. Het is belangrijk dat u binnen uw onderneming aandacht besteedt aan uw debiteurenbeheer en dit niet ziet als bijzaak.

Het is vooral belangrijk om goed uit te werken wanneer u welke vervolgstappen onderneemt als een betaling uitblijft. Wanneer verstuurt u een betalingsherinnering, op welk moment vindt een telefonische reminder plaats en wanneer wordt het incassobureau ingeschakeld? Deze stappen kunt u opnemen in een workflow.

4. Laat goede algemene voorwaarden opstellen

Het is belangrijk om algemene afspraken vast te leggen in de algemene voorwaarden. Zaken die zijn vastgelegd in algemene voorwaarden lopen erg uiteen. Zo is het aan te raden om bijvoorbeeld betalings- en leveringsvoorwaarden hierin op te laten nemen. Een expert kan u helpen met het opstellen van algemene voorwaarden die exact aansluiten op uw bedrijfsvoering en processen.

Hulp nodig bij het verlagen van uw debiteurenrisico?

U kunt uw debiteurenbeheer uitbesteden aan Credit Care. Hierdoor krijgt u w facturen sneller betaald en heeft u geen omkijken meer naar uw debiteurenbeheer. 

Credit Care zorgt voor een professioneel en overzichtelijk debiteurenbeheer met een persoonlijke touch, waardoor u sneller uw geld ontvangt en een goede relatie met uw klant behoudt.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 

Neem contact op
Back To Top