Skip to content
085 - 1303 230 info@credit-care.com

DSO berekenen: Days Sales Outstanding betekenis & berekening

Een belangrijk onderdeel van het debiteurenbeheer is het berekenen van de Days Sales Outstanding (DSO). Met een DSO kunt u in één blik zien hoe gezond uw cashflow is.

Days Sales Outstanding betekenis

De DSO is het gemiddelde aantal dagen waarbinnen een factuur wordt betaald. Hiermee ziet u hoe gezond uw cashflow is. Een goede cashflow zorgt ervoor dat u zelf ook op tijd aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen en is daarom erg belangrijk.

Tips voor het verbeteren van uw DSO vindt u in deze blog. U kunt de DSO berekenen aan de hand van een formule. 

DSO berekening – formules

U kunt gemakkelijk de Days Sales Outstanding (DSO) van uw bedrijf berekenen met een formule. Er zijn meerdere formules.

De standaard formule om uw DSO te berekenen is:

(debiteurensaldo einde maand / maandomzet) * aantal dagen in de maand = DSO

Stel, uw maandomzet in januari is €200.000 en uw debiteurensaldo staat aan het einde van de maand bedraagt €110.000. Uw Day Sales Outstanding is dan:

(110.000 / 200.000) * 31 = 17,05.

Volgens dit voorbeeld duurt het gemiddeld 17 dagen voordat uw facturen zijn betaald. Als u een betalingstermijn van 14 dagen met uw klanten hebt afgesproken, dan betalen uw klanten gemiddeld 3 dagen te laat. Het is dan verstandig om te kijken naar manieren om uw DSO te verbeteren.

Als de jaaromzet bekend is kunt u de gemiddelde DSO via onderstaande formule berekenen:

(debiteurensaldo / (jaaromzet/12)) * aantal dagen in de maand = DSO

U kunt ook per kwartaal berekenen binnen hoeveel dagen een factuur gemiddeld wordt betaald:

(debiteurensaldo / gemiddelde omzet kwartaal / 3) * gemiddeld aantal dagen per maand = DSO

Bereken hier uw DSO

Welke formule moet ik gebruiken?

Het is verstandig om te bepalen welke formule het beste past bij uw bedrijf. Misschien heeft uw bedrijf de ene maand een veel hogere omzet dan een andere maand, bijvoorbeeld omdat u seizoensgebonden producten aanbiedt. In dat geval is het niet representatief om de omzet van één maand te gebruiken. U kunt dan het beste de formule met de jaaromzet gebruiken voor een representatieve DSO.

Misschien wilt u in april graag uw gemiddelde DSO van dat jaar berekenen. In dat geval kunt u de kwartaal formule gebruiken over de afgelopen drie maanden.

Sneller betaald krijgen en een lagere DSO?

Wij kunnen uw debiteurenbeheer geheel of gedeeltelijk uit handen nemen. Door onze aanpak betalen debiteuren sneller en krijgt u een betere, lagere DSO. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op
Back To Top