Skip to content
085 - 1303 230 info@credit-care.com

Dubieuze debiteuren: wat zijn dubieuze debiteuren?

Vroeg of laat krijgt elk bedrijf ermee te maken: een oninbare factuur. Wanneer het onzeker is of een factuur ooit wordt betaald, spreken we van een dubieuze debiteur. In deze blog leggen we uit wat het is, hoe u dubieuze debiteuren verwerkt in de boekhouding en hoe deze debiteuren kunt voorkomen. Daarbij vertellen we hoe facturen van dubieuze debiteuren in sommige gevallen alsnog geïnd kunnen worden.

Wat zijn dubieuze debiteuren?

Dubieuze debiteuren zijn debiteuren waarvan u niet zeker weet of zij hun factuur ooit nog zullen betalen. Deze debiteuren staan al dusdanig lang open, dat het onzeker is of ze ooit nog gaan betalen. De factuur is hoogstwaarschijnlijk oninbaar.

Voorziening dubieuze debiteuren

U kunt deze debiteuren verwerken in de boekhouding door de voorziening dubieuze debiteuren op te stellen.

Wanneer er sprake is van een dubieuze debiteur, kunt u de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Het factuurbedrag exclusief btw neemt u op als ‘voorziening dubieuze debiteuren’ in de boekhouding.

U kunt ervoor kiezen om van tevoren een voorziening voor dubieuze debiteuren te maken en deze achteraf te corrigeren met het werkelijke bedrag. De voorziening werkt dan als het ware als een spaarpot voor facturen die niet worden betaald. Een andere optie is om debiteuren af te boeken op het moment dat duidelijk is dat deze niet meer zullen betalen.  

Heeft u te maken met dubieuze debiteuren?

Wanneer het u niet zelf lukt om debiteuren te motiveren om facturen te betalen, dan kunt u een incassobureau inschakelen. U kunt de facturen van (onder andere) dubieuze debiteuren uit handen geven. Zij kunnen de vorderingen in veel gevallen alsnog geïnd krijgen. Wanneer u een vordering uit handen geeft aan incassobureau Nova Incasso, ontvangt u 100% van de hoofdsom wanneer de vordering alsnog wordt betaald.

Voorkomen is beter dan genezen

Om dubieuze debiteuren te voorkomen is het verstandig om actief debiteurenbeheer te voeren. Stuur direct een herinnering wanneer een debiteur niet binnen de betalingstermijn betaalt. Daarnaast kunt u de debiteur bellen en vragen wanneer u de betaling kunt verwachten.

Een andere optie is om uw debiteurenbeheer uit te besteden aan professionals. Zo weet u zeker dat alle nodige stappen worden gezet om zodat uw facturen worden betaald. Neem vrijblijvend contact op met Credit Care voor meer informatie en de mogelijkheden.

Neem contact op
Back To Top