Skip to content
085 - 1303 230 info@credit-care.com

Wanneer moet u ingrijpen bij een niet betalende debiteur?

Elke ondernemer streeft naar een langdurige arbeidsrelatie met zijn of haar klanten. In sommige gevallen worden uw facturen slecht of veel te laat betaald. In deze blog leggen we uit welke risico’s hier voor u aan kleven en wat u kunt doen om tijdig uw betalingen binnen te krijgen.

Waarom is het belangrijk als ondernemer om uw grenzen aan te geven?

Het is als ondernemer verleidelijk om nieuwe opdrachten aan te nemen, zelfs wanneer de betreffende klant nog niet heeft betaald voor eerder door u geleverde werkzaamheden en/of diensten. U vertrouwt erop dat de betaling(en) binnen zullen komen, maar zorg ervoor dat betalingen niet structureel te laat komen. Handelen op basis van goed vertrouwen kan namelijk voor u financiële consequenties hebben. Zo kan de debiteur in staat van faillissement worden gesteld en/of dreigt er een risico op een Wet schuldsanering natuurlijk personen. Het is daarom belangrijk om te bepalen hoelang een factuur bij u al dan niet mag openstaan.

Waar trekt u de financiële streep?

Zoals genoemd is het belangrijk om te bepalen waar u de streep trekt. Immers, hoe langer de facturen openstaan, hoe meer risico u loopt. Bepaal daarom voor uzelf wanneer u de betaling wilt ontvangen. Om meer zekerheid te krijgen dat uw facturen worden betaald is het wellicht mogelijk om een voorschot in rekening te brengen. Ook tussentijds facturen kan o.a. een mogelijkheid zijn om uw financiële risico te verminderen. Tussentijds factureren gebeurt meestal wanneer er sprake is van een project.

Heeft u een beleid bepaald voor hoe u om gaat met facturen die niet op tijd worden betaald? Blijf dit beleid dan ook consistent volgen. Daarmee zorgt u voor duidelijkheid voor uzelf en uw organisatie en weet de debiteur ook dat uw beleid niet willekeurig is.

Hoe ziet het in de praktijk eruit?

In de praktijk zien we dat kleinere ondernemingen vaak meer moeite hebben met het aangeven van hun financiële grenzen dan de grotere ondernemingen met meer klanten. De reden hiervoor is dat kleine ondernemingen vaker afhankelijk zijn van hun opdrachtgevers en vaak hebben zij een persoonlijker band met de klant, waardoor ze het een grotere uitdaging vinden om zakelijk zijn op dit gebied.

Ons advies

Bepaal als ondernemer wanneer u de betaling voor uw werkzaamheden en/of diensten wilt ontvangen. Trek daarin één lijn en zorg dat iedereen binnen de onderneming deze lijn volgt. Op die manier verzekert u zichzelf van een constante cashflow en weten uw klanten waar ze aan toe zijn.

Wilt u investeren in een duurzame klantrelatie en wilt u uw debiteurenbeheer uit handen geven? Wij ontzorgen u graag, zodat u zich kunt richten op dat waar u goed in bent!

Meer over debiteurenbeheer
Back To Top