Skip to content
085 - 1303 230 info@credit-care.com

Drie verkeerde aannames over debiteurenbeheer

Een bedrijf wil facturen zo snel mogelijk betaald krijgen. Maar de angst om klanten te verliezen kan ervoor zorgen dat bedrijven niet de nodige stappen nemen om te zorgen dat een debiteur zo snel mogelijk betaalt. In deze blog delen we 3 verkeerde aannames over debiteurenbeheer, zodat u deze fouten kunt voorkomen.

Verkeerde aanname #1: lang wachten en late betalingen horen erbij

Wanneer veel debiteuren laat betalen, kan dit na een tijd voelen als ‘normaal’. Alsof uw bedrijf er geen invloed op heeft. Maar dit is een verkeerde aanname. Wij zijn in de veronderstelling dat dit anders is en dat u hierop wel degelijk invloed kunt uitoefenen.

Tip: maak de debiteur kenbaar dat het de norm is om binnen de afgesproken termijn te betalen. Stuur op tijd een herinnering om te laten weten dat de betalingstermijn is verstreken en u de betaling verwachtte. Zo laat u ook zien dat u adequaat handelt en uw administratie up-to-date is.

Het kan ook helpen om gebruik te maken van ‘Informational social influence’. Dit is een sociaal fenomeen waarbij mensen de acties van anderen kopiëren. Zo zou u kunnen benoemen welk percentage van de klanten de factuur binnen de afgesproken termijn betaalt, zodat de debiteur hier wellicht een voorbeeld aan neemt.

Verkeerde aanname #2: snel factureren schrikt klanten af

Sommige bedrijven factureren veel later dan mogelijk, bijvoorbeeld pas een week na de levering van een product. Wij raden aan om direct na levering de factuur te sturen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om vooraf te factureren. Lees in deze blog meer over de verschillende facturatiemomenten en de voor- en nadelen hiervan.

Wacht u met het versturen van de factuur, dan start de betalingstermijn ook later, waardoor uw factuur later wordt betaald.

Wanneer een debiteur twee weken na levering pas de factuur ontvangt, is deze misschien alweer vergeten waar de factuur exact betrekking op heeft. Direct factureren zorgt dus ook voor duidelijkheid bij de debiteur. Dat snel factureren klanten afschrikt, is een verkeerde aanname.

Verkeerde aanname #3: als ik herinneringen stuur raak ik de klant kwijt

Regelmatig komen wij bedrijven tegen die klanten geen herinneringen sturen, uit angst deze klanten kwijt te raken. Maar het herinneren van debiteuren hoeft u zeker geen klanten te kosten. In sommige gevallen helpt u een klant juist door contact met hem of haar op te nemen. Misschien heeft de klant een vraag die u kunt beantwoorden, waarna de factuur wordt betaald.

Daarbij zorgt het op tijd sturen van herinneringen ervoor dat bedrijven u serieus nemen. Wanneer u geen actie onderneemt bij een niet betalende klant, geeft u onbewust het signaal af dat bedrijven ermee weg komen wanneer ze niet betalen. Het tijdig herinneren van debiteuren toont dat u een professionele organisatie bent.

Wilt u een effectief en klantvriendelijk debiteurenbeheer?

Wilt u uw facturen sneller betaald krijgen en geen omkijken meer hebben naar uw debiteurenbeheer? Besteed dan uw debiteurenbeheer uit aan de experts van Credit Care. Wij hebben een passie voor het optimaliseren van het debiteurenbeheer. We zorgen dat facturen sneller worden betaald en u een goede klantrelatie behoudt.

Neem contact op
Back To Top