Skip to content
085 - 1303 230 info@credit-care.com

Wat is een aanmaning?

Wanneer een debiteur niet op tijd betaalt moet u deze herinneren aan zijn of haar betalingsplicht. Het kan zijn dat de debiteur de betaling is vergeten, maar het kan ook dat hij of zij helemaal niet wil betalen. Met een aanmaning stuurt u een debiteur een dringend verzoek om de factuur alsnog te betalen. In deze blog vertellen we meer over wanneer u een aanmaning verstuurt, wat erin moet staan en hoe u gemakkelijk een aanmaning kunt opstellen.

Wat is een aanmaning?

Een aanmaning is een dringende herinnering van de schuldeiser aan de schuldenaar om aan de verplichtingen te voldoen. In veel gevallen gaat dit om het betalen van de factuur, maar het kan ook gaan om het wel of niet ondernemen van een bepaalde actie. In deze blog gaan we uit van een onbetaalde factuur.

Een aanmaning is een dringende herinnering van de schuldeiser aan de schuldenaar om aan de verplichtingen te voldoen.

Een aanmaning heeft een meer dwingende toon dan een reguliere herinnering. Als uw debiteur een particulier is moet u deze tenminste één keer hebben aangemaand om alsnog te betalen.

Wanneer verstuurt u een aanmaning?

Stel, een debiteur betaalt uw factuur niet op tijd. U kunt dan bijvoorbeeld de volgende stappen nemen:

U kunt de debiteur een herinnering sturen zodra de afgesproken betalingstermijn is verlopen. Daarbij kunt u de debiteur bellen om hem of haar te herinneren. Wanneer de debiteur hierna nog steeds niet betaalt, kunt u een aanmaning versturen.

Wat staat er in een aanmaningsbrief?

In een aanmaning staat in elk geval het volgende:

  • Dat u de debiteur nog eenmaal de kans geeft om de vordering zonder bijkomende kosten te voldoen.
  • Dat als de debiteur wederom niet betaalt, de vordering uit handen wordt gegeven aan een incassobureau en dat de bijkomende kosten voor rekening zijn van de debiteur.
  • De exacte hoogte van de incassokosten (bereken deze hier) wanneer de betaling uitblijft.
  • De termijn waarbinnen de vordering moet worden voldaan: minimaal 14 dagen na de dag van ontvangst van de brief.

Bij B2C zijn bedrijven verplicht deze punten te noemen. Bij B2B is dit optioneel, maar wel gebruikelijk.

Aanmaningen opstellen

Via een aanmaningsgenerator kunt u gemakkelijk een aanmaning opstellen die voldoet aan alle eisen. Vul de gegevens in en de aanmaning rolt er gratis uit. U hoeft hem alleen nog te versturen naar uw debiteur.

Betalen debiteuren laat of niet op tijd?

Betalen debiteuren laat of niet op tijd? Dan kan het verstandig zijn om uw debiteurenbeheer uit te besteden aan de experts van Credit Care. Wij zijn gespecialiseerd in het debiteurenbeheer en weten precies wanneer we welke actie moeten nemen om ervoor te zorgen dat een debiteur zo snel mogelijk betaalt. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op
Back To Top