Skip to content
085 - 1303 230 info@credit-care.com

Betalingstermijn grote bedrijven van 60 naar 30 dagen?

MKB-Nederland pleit ervoor dat grote bedrijven hun rekeningen niet binnen zestig maar binnen dertig dagen betalen. De ondernemersvereniging schreef een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Hierin vroegen zij Keijzer om de wettelijke betalingstermijn te verlagen van zestig naar dertig dagen.

Wet betalingstermijnen grote bedrijven

Sinds 1 juli 2017 zijn grote bedrijven wettelijk verplicht om kleine leveranciers binnen een termijn van zestig dagen te betalen. De DSO (Days Sales Outstanding) zou door deze regeling moeten afnemen, maar is juist toegenomen. Dit zorgt voor problemen bij de midden en kleine bedrijven.

Brief aan de staatssecretaris van Economische Zaken

Op 18 april 2019 stuurde de voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, een brief aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Mona Keijzer. Hierin schreef hij dat de gemiddelde betalingstermijn van grote bedrijven aan mkb-ondernemers voor het eerst in tijden toeneemt. De ondernemersvereniging is bang dat zestig dagen de nieuwe norm wordt. Daarom pleit de vereniging voor een wijziging van de wettelijke termijn: van zestig naar dertig dagen.

Ook voor ZZP’ers

Ook ondernemersorganisatie ZZP Nederland ondersteunt het initiatief om de betalingstermijn naar dertig dagen te brengen. De voorzitter van ZZP Nederland, Maarten Post, zegt dat de maatregel ook voor zzp’ers geldt. Hij vertelt hierover: ‘Een zzp’er is ook een bedrijf, vaak een eenmanszaak’. De wet spreekt over ondernemingen in de breedste zin van het woord. Ondernemingen van zzp’ers zouden hier ook bij horen.

De staatssecretaris reageert

Een aantal dagen later reageert staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken op de brief. Tijdens een overleg in de Tweede Kamer geeft zij aan het eens te zijn met MKB-ondernemers. Zij moeten hun geld sneller van grote bedrijven ontvangen.

In de zomer is er een evaluatie van de Wet betalingstermijnen grote bedrijven. Als de evaluatie ook laat zien dat grote bedrijven de maximale termijn van zestig dagen als norm gebruiken, past staatssecretaris Keijzer de betalingstermijn aan. Dit doet zij door een wetswijziging van de Wet betalingstermijnen grote bedrijven. De maximale betalingstermijn wijzigt hierin dan van zestig naar dertig dagen.

Back To Top