Skip to content
085 - 1303 230 info@credit-care.com

Buitenlandse btw: zakendoen met het buitenland

U doet zaken met een partij uit het buitenland en heeft te maken met btw. U moet de btw dan op een andere manier terugvragen en aftrekken dan dat u gewend bent met Nederlandse btw. 

Het is belangrijk om dit goed te regelen, want daarmee voorkomt u onnodige boetes. Credit Care legt in hoofdlijnen uit hoe het werkt met de buitenlandse btw-regels.

Met welke btw heb ik te maken?

Het is belangrijk om voorafgaand aan een transactie te controleren welke btw-regels gelden in het land waarmee u zaken doet. Er zijn meerdere dingen die de te gebruiken (buitenlandse) btw beïnvloeden:

  • Ten eerste is het belangrijk om te weten of uw zakenrelatie binnen of buiten de Europese Unie gevestigd is.
  • Daarbij maakt het uit of uw afnemer een onderneming is of een particulier zonder btw-nummer.

Leveren binnen de EU

Levert u als Nederlandse onderneming aan een onderneming binnen de EU, dan spreken we van intracommunautaire leveringen (ICL)’. Bij leveringen binnen de EU worden goederen belast in het land waar zij naartoe gaan. 

Wordt het product verstuurd vanaf Nederland, dan wordt de levering belast met 0% btw. De ontvanger van het product, die in een ander land gevestigd is, betaalt wel btw. 

Leveren aan een klant zonder btw-nummer: drempelbedragen

Levert u goederen aan een klant binnen de EU die niet in bezit is van een btw-nummer, zoals een particulier? Dan berekent u in principe het buitenlandse btw-tarief van het EU-land van uw klant. Dit noemen we ‘afstandsverkopen’. 

Voor elk EU-land is een drempelbedrag afgesproken om te voorkomen dat u zich voor enkele leveringen in andere EU-landen telkens apart moet registreren. Dit drempelbedrag verschilt per land.

Tot aan het drempelbedrag brengt u Nederlandse btw in rekening. Boven het drempelbedrag geldt het btw-tarief van het land van uw klant. Bekijk de drempelbedragen hier.

De Belastingdienst geeft op haar beurt een aantal voorbeelden van afstandsverkopen.

Afnemen binnen de EU

Wanneer u goederen of diensten afneemt van een onderneming binnen de EU, dan spreken we van ‘intracommunautaire verwerving’.

In het land waar de goederen of dienst vandaan komt wordt de levering belast met 0% btw. De verwerving is in Nederland belast met Nederlandse btw. Over het algemeen kan deze btw in dezelfde aangifte als voorbelasting af worden getrokken.

Btw buiten de EU

Over de regels buiten de EU is niet een duidelijk antwoord te geven, dit verschilt per land. Wanneer u goederen verkoopt aan ondernemers buiten de EU, dan factureert u het 0% btw-tarief. 

Als u een product koopt van een ondernemer buiten de EU, dan moet u de goederen aangeven bij de douane. Over deze goederen betaalt u niet alleen btw, maar vaak ook invoerrechten.

Tip

Het is belangrijk om voorafgaand aan de transactie te controleren welke btw-regels gelden in het land waarmee u zaken doet. 

Hoewel de 28 lidstaten van de EU btw-regels hebben opgesteld waar we ons allemaal aan moeten houden worden de regels door de lidstaten vaak verschillend geïnterpreteerd. Houd hier rekening mee.

Schematische weergave buitenlandse btw

Dat er veel regels aan de buitenlandse btw zitten is duidelijk. Daarom vindt u hieronder de buitenlandse btw-regels schematisch weergegeven. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Back To Top