Skip to content
085 - 1303 230 info@credit-care.com

Vervaldatum factuur: wat is het en hoe bepaalt u deze?

Wanneer u een factuur verstuurt, is het verstandig om hierop de vervaldatum te zetten. Maar wat is een vervaldatum en hoe bepaalt u deze? In deze blog leggen we het uit.

Wat is een vervaldatum?

Een vervaldatum is de einddatum van de betalingstermijn, het is de termijn waarbinnen de debiteur de factuur moet hebben betaald. Het is niet verplicht om een vervaldatum op een factuur te zetten, maar we raden het wel aan. Met een vervaldatum ziet de debiteur in één oogopslag voor welke datum de factuur betaald moet zijn, in plaats van dat hij dat zelf moet uitrekenen.

Wat bepaalt de vervaldatum van een factuur?

Er zijn twee dingen die bepalen wat de vervaldatum van een factuur is:

  1. De factuurdatum
  2. De betalingstermijn

Stel, u hanteert een betalingstermijn van veertien dagen en de datum van de factuur is 1 februari 2020. De vervaldatum van de factuur is dan 15 februari 2020. Het verschuldigde bedrag moet uiterlijk 15 februari 2020 op uw rekening staan. De vervaldatum is dus de factuurdatum plus de betalingstermijn.

Betalingstermijn bepalen

Partijen zijn redelijk vrij om zelf een betalingstermijn af te spreken.

Bij consumentenovereenkomsten wordt vaak een termijn van veertien dagen gebruikt, terwijl binnen de B2B een langere termijn meer gebruikelijk is. Door de betalingstermijn op de factuur te zetten heeft u schriftelijk bewijs van de (afgesproken) termijn.

Betaalt een debiteur niet voor de vervaldatum?

Het komt soms voor dat een debiteur nog niet heeft betaald nadat de vervaldatum is verstreken. Het is dan verstandig om de debiteur een aanmaning of ingebrekestelling te sturen.

Wij kunnen het gehele debiteurenbeheer van u overnemen, zodat u hier geen omkijken naar heeft en uw facturen eerder worden betaald. Betaalt een debiteur niet in de pre-incassofase, dan starten we kosteloos een buitengerechtelijke incassoprocedure.

Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande knop.

Neem contact op
Back To Top