Skip to content
085 - 1303 230 info@credit-care.com

Maximale betaaltermijn grootbedrijf mkb wordt gehalveerd

In het wetsvoorstel dat demissionair staatssecretaris Keijzer op 16 maart 2021 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd valt te lezen dat het straks wettelijk verplicht wordt om als grootbedrijf een mkb-onderneming binnen 30 dagen te betalen. Met het halveren wordt de betalingstermijn gelijk aan die van de overheid.

Hoe zit het op dit moment met de betalingstermijn?

Op dit moment is er een maximale betaaltermijn van 60 dagen. Echter wordt deze termijn niet altijd aangehouden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat grootbedrijven zelf vaker betaaltermijn bepalen en ook steeds later betalen aan mkb-bedrijven. Soms is er zelf sprake van een eenzijdige verlenging van de termijn. Vorig jaar heeft 11% van de mkb-bedrijven een langere betalingstermijn geaccepteerd dan waarbij zij zich daadwerkelijk prettig voelden.

Wat is het uit eindelijke voordeel?

Volgens de indieners zal met het verkorten van de betalingsverplichting een financieringsgat van 55 miljard, ten nadele van de mkb-ondernemingen, deels worden gedicht. Daarnaast worden deze ondernemingen minder afhankelijk van hun reserves en zal de hun cashflow verbeteren.

Wanneer de wetswijziging definitief ingaat, is nog niet bekend.

Back To Top